Een vrouw met een baby
babyverzorging

Baby acne: Alles wat je moet weten en wat je zelf kunt doen

Baby acne komt erg vaak voor bij pasgeboren kindjes en is over het algemeen onschuldig. Toch kan het kan zorgen voor bezorgdheid bij ouders die zich afvragen wat er aan de hand is met de huid van hun baby. Gelukkig kan baby acne meestal geen kwaad en is het maar tijdelijk. In dit artikel lees je alles over baby acne, van de oorzaken tot hoe je het kunt behandelen en hoelang je kindje er last van kan hebben.

Wat is baby acne?

Baby acne, ook wel baby puistjes genoemd, uit zich op het gezicht van je pasgeboren baby. Meestal op de wangen, kin of het voorhoofd. Baby acne uit zich als kleine rode bultjes of puistjes. Soms kunnen er ook witte stipjes zichtbaar zijn. Het is volkomen normaal en komt bij veel baby’s voor in de eerste weken na de geboorte. Baby acne kan lijken op de acne die volwassenen hebben, maar het is veel minder ernstig en verdwijnt vaak vanzelf.

Uitslag in het gezichtje van mijn baby

Baby uitslag gezicht is een veelvoorkomend probleem bij baby’s en het kan vele vormen aannemen, waaronder baby acne. Het gezichtje van je baby is de plek waar de uitslag het eerst opduikt, maar het kan zich ook uitbreiden naar de nek of rug van je kindje. Baby acne ziet eruit als kleine, ontstoken puistjes die soms wit of geel kunnen zijn. Ziet de huiduitslag er anders uit bij jouw kindje, dan kan het mogelijk iets anders zijn dan baby acne.

Wat is het verschil tussen baby acne en andere soorten huiduitslag?

Baby acne komt het vaakst voor, maar soms kan het toch verwarrend zijn omdat het lijkt op andere soorten huiduitslag die baby’s kunnen krijgen. Het is belangrijk om het verschil te herkennen, zodat je weet wat je kunt verwachten. Hier zijn enkele veelvoorkomende huidaandoeningen die vaak worden verward met baby acne:

  • Hormonale uitslag: Dit komt ook vaak voor bij pasgeboren baby’s en het lijkt op baby acne, maar het verschijnt meestal binnen de eerste dagen na de geboorte en verdwijnt een stuk sneller dan baby acne. Je baby heeft kleine witte stipjes op het gezicht, zonder ontstekingen. Dit is een tijdelijke reactie op de hormonen tijdens de zwangerschap.
  • Eczeem: Eczeem bij baby’s, ook wel atopisch eczeem genoemd, uit zich als droge, jeukende en schilferige plekjes op de huid. In tegenstelling tot acne, wat echt puistjes of bultjes zijn, kunnen eczeemplekjes rood en schilferig zijn. Je zult ook merken dat je baby er vaker aan krabt, wat niet het geval is bij acne.
  • Milia: Milia zijn kleine witte bultjes die meestal rond de ogen of op de neus van je baby zitten. Ze lijken op puistjes, maar het zijn eigenlijk verstopte talgkliertjes. Milia verdwijnen meestal binnen enkele weken zonder behandeling, net zoals baby acne.
  • Korstjes of schilfers (berg): Soms kunnen schilferige plekken op de hoofdhuid van je baby worden verward met eczeem, maar dit is meestal berg. De hoofdhuid van je baby is dan bedekt met vetachtige schilfers. Dit komt vaak voor bij baby’s en verdwijnt vanzelf.

Wat zijn de oorzaken van baby acne?

Baby acne wordt veroorzaakt door de hormonen die je baby van jou heeft gekregen tijdens de zwangerschap. Deze hormonen kunnen de talgklieren in de huid van je baby stimuleren, wat leidt tot puistjes en een vette huid. Dit is volkomen normaal en tijdelijk. De uitslag is meestal niet het gevolg van een slechte huidverzorging of een allergie. Gebruik je huidproducten die niet geschikt zijn voor een gevoelige babyhuid, dan kan dit de acne verergen. Gebruik daarom milde en natuurlijke producten zoals Calendula Gezichtscrème.

Heeft mijn baby last van de acne?

In de meeste gevallen heeft je baby helemaal geen last van de acne. Het veroorzaakt namelijk maar zelden jeuk of pijn. De meeste baby’s merken de uitslag niet eens op. Baby acne kan voor ouders wel zorgelijk zijn, maar de uitslag is meestal onschuldig en veroorzaakt geen lichamelijk ongemak voor je baby. Het belangrijkste is om rustig te blijven en te weten dat baby acne heel normaal is en vanzelf weer verdwijnt.

Wat kun je doen tegen baby acne?

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om de huid van je baby te verzorgen en de symptomen van baby acne te behandelen:

  1. Reinig de huid zachtjes: Gebruik een milde, natuurlijke reiniger zoals Calendula Shampoo & Douchecrème, die speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige babyhuid. Het is belangrijk om je baby’s huid niet te schrobben, maar voorzichtig schoon te maken met een zachte doek.
  2. Vermijd agressieve producten: Gebruik geen agressieve producten of middelen die synthetische alcohol bevatten, omdat deze de huid van je baby kunnen uitdrogen. Kies voor producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de delicate babyhuid, zoals Calendula Gezichtscrème. WELEDA kiest altijd voor 100% natuurlijke ingrediënten en dus ook natuurlijke alcohol. Deze wordt aan het begin van het productieproces toegevoegd en is nog minimaal aanwezig in het eindproduct. Daarnaast droogt natuurlijke alcohol minder uit.
  3. Laat de huid ademen: Probeer de huid van je baby niet te bedekken met te veel lotion of crème. Laat de huid ademen om te voorkomen dat de acne erger wordt. Het gebruik van een natuurlijke crème zorgt voor een snellere opname van de huid, en zo dus ook dat de huid niet wordt afgesloten en kan blijven ademen.
  4. Raak het gezicht niet te vaak aan: Hoewel het verleidelijk kan zijn om het gezicht van je baby aan te raken of de puistjes uit te drukken, is het beter om het gezicht met rust te laten om verdere irritatie te voorkomen.
Verzorgt, beschermt en hydrateert de babyhuid
4,9 van 5 sterren
28 reviews
50 ml
{{ 999 |formatPrice |currency }}
Reinigt babyhaar en de babyhuid uiterst mild. Prikt niet in de ogen.
4,9 van 5 sterren
32 reviews
200 ml
{{ 899 |formatPrice |currency }}

Hoe kun je de huid van je baby beschermen tegen verdere irritatie?

Verzorg de huid van je baby goed om verdere irritatie van baby acne te voorkomen. Met de juiste zorg kalmeer je de huid en voorkom je complicaties. Hier zijn enkele handige tips om de huid van je baby te beschermen en de acne te verlichten:

  • Vermijd wrijving: Probeer te voorkomen dat er wrijving op de huid van je baby komt, bijvoorbeeld door het dragen van strakke kleding of het voortdurend aanraken van het gezicht. Te veel wrijven kan de acne juist verergeren.
  • Houd de huid schoon en droog: Reinig de huid van je baby voorzichtig met een milde, niet-schurende douchecrème, zoals Calendula Shampoo & Douchecrème. Zorg ervoor dat  je de huid goed droogdept met een zachte handdoek en niet wrijft. Te veel vocht op de huid kan de acne verergeren, dus zorg ervoor dat je baby’s huid goed droog blijft.
  • Bescherm tegen de zon: Baby acne in het gezicht kan erger worden door blootstelling aan de zon. Zorg ervoor dat je baby’s huid goed beschermd is tegen de zon. Gebruik een babyvriendelijke zonnebrandcrème en bedek het gezichtje met een hoedje of kleding wanneer dat mogelijk is.
  • Houd je baby’s handen schoon: Baby’s hebben vaak de neiging om hun gezichtje aan te raken, wat bacteriën en vuil op de huid kan brengen. Zorg ervoor dat je baby’s handen schoon blijven om infecties of verdere irritatie van de acne te voorkomen.

Hoe lang duurt baby acne?

Baby acne verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar weken tot enkele maanden. Over het algemeen zie je verbetering binnen 2 tot 3 weken, maar in sommige gevallen kan het langer duren voordat de acne helemaal verdwijnt. Het is belangrijk om geduldig te zijn, omdat baby acne doorgaans tijdelijk is en geen blijvende gevolgen heeft. Als de acne na enkele maanden nog niet weg is of juist erger is geworden, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor advies.

Wanneer moet je je zorgen maken over baby acne?

Hoewel baby acne meestal onschadelijk is en vanzelf verdwijnt, zijn er situaties waarin je extra moet opletten. Het is goed om te weten wanneer de uitslag normaal is en wanneer het mogelijk om iets ernstigers kan gaan. Raadpleeg een arts als:

  • De acne zich verspreidt naar andere delen van het lichaam: Als de uitslag zich niet alleen beperkt tot het gezicht. Maar zich ook uitbreidt naar de hals, borst of andere delen van het lichaam. In dat geval kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen.
  • De uitslag ernstig wordt: Wanneer de puistjes of bultjes ontsteken, geïnfecteerd raken of als er pus uit komt, kan dit duiden op een infectie. Ga in dat geval ook naar je kinderarts
  • De baby last heeft van ongemak: Als je merkt dat je baby pijn of jeuk ervaart door de acne of als je baby rusteloos is, is het goed om een arts te raadplegen.
  • De acne niet verdwijnt: Als de acne na enkele maanden niet vanzelf minder wordt, kan het goed zijn om een arts te raadplegen om te kijken of het toch niet iets anders is.

In de meeste gevallen is baby acne volkomen onschadelijk. Maak je je toch zorgen maakt, laat het dan controleren door een professional.

Baby acne onder controle houden

Baby acne komt bij heel veel baby’s voor en is meestal onschadelijk. Hoewel het voor ouders zorgelijk kan zijn om je baby met acne te zien, is het belangrijk om te weten dat baby acne tijdelijk is, vanzelf verdwijnt en je baby er zelf geen last van heeft. Blijf geduldig en volg een zachte gezichtsverzorgingsroutine voor je baby. Als de acne aanhoudt of erger wordt, kun je altijd advies inwinnen bij een kinderarts.